Kirjeenvaihtaja -hanke 2022

Rönsy ry:n kehittämässä Kirjeenvaihtaja -hankkeessa Heinijärven alakoulun kahden luokan oppilaat kävivät kirjeenvaihtoa hämeenkyröläisten ikäihmisten kanssa vuoden 2022 ajan. 

Hankkeen kirjeenvaihtaja -mallissa osallistujat tekivät toisilleen ensin itsestään esittelyvideon. Sitten kirjoitettiin paperisia kirjeitä käsin sekä sähköisiä kirjeitä sähköpostitse. Ennen fyysistä tapaamista otettiin myös etäyhteys joidenkin kirjeenvaihtajien välillä käyttäen apuna Teamsia. Hankkeen päätteeksi kokoonnuttiin yhteiseen puurojuhlaan Heinijärven koululle.

Hankkeen tavoitteena oli lisätä sukupolvien välistä kanssakäymistä, lisätä ikäihmisten yleistä hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyden kokemusta, tukea koululaisten paikallistuntemusta sekä käsialan kehitystä. Lisäksi tavoitteena oli tukea digitaitojen kehitystä sekä kiinnittää huomiota käsinkirjoitettujen kirjeiden perinteen säilyttämiseen.  

Hankkeeseen osallistui myös ryhmä aikuisia kirjeenvaihtajia ikäihmisten vastaparina. 

Hankkeeseen osallistuneiden ikäihmisten ikähaarukka oli 63-100 -vuotta ja keski-ikä 82,7.

Tavoitteisiin päästiin hyvin, sillä palautteiden mukaan jokainen osallistunut ikäihminen koki hankkeen jollakinlailla lisänneet omaa yleistä hyvinvointia mm. piristämällä mieltä ja tuomalla arkeen uutta sisältöä. Myös yksinäisyyden kokemus vähentyi, kun "oli kirje odotettavana ja sai suunnitella mitä siihen taas kirjoittaisi" Koululaisista moni oli kirjoittanut käsin aiemminkin, mutta vain pieni osa sähköisesti. Ikäihmisistä sähköpostia ei ollut käyttänyt lainkaan vajaa puolet. 

Hankkeessa  toimi yhteistyökumppanina Hämeenkyrön kunta. Tiivistä yhteistyötä tehtiin mm. Siljankodin, kotihoidon ja päivätoimintakeskus Aurinkorinteen kanssa. Aurinkorinteellä/Lähitorilla toteutettiin mm. hankkeen joulukorttiaskartelupajat, joiden tuottamat joulukortit jaettiin kotihoidon ja hoivakotien asiakkaille. 

Hankkeessa koottiin myös Hämeenkyrön kotiseutumuseon kanssa yhteistyössä viestinnän kehitystä käsittelevä näyttely Savumerkeistä Snapchatiin, näyttelyssä pureuduttiin myös postinkulun historiaan Hämeenkyrössä.  Näyttely oli nähtävillä kesän 2022 ajan Hämeenkyrön kotiseutumuseossa. Kesäkauden aikana näyttelyssä vieraili 683 henkilöä. Syksyllä lähes kaikki Hämeenkyrön alakoululaiset pääsivät vierailemaan näyttelyssä. 

Yhteistyökumppaneina hankkeessa olivat myös Tampereella sijaitseva Postimuseo sekä Parkanossa sijaitseva Radiomuseo. Postimuseon museopedagogi piti oppitunnin Heinijärvellä ja koululaiset pääsivät opintoretkelle Postimuseoon.  Radiomuseo lainasi näyttelyyn tarpeistoa. Tarpeistoa lainasivat myös yksittäiset kuntalaiset.

Hankkeen rahoittajana toimiiPäivikki ja Sakari Sohlberg säätiö